FCL ACTIVE
FCL ACTIVE’deki mevcut etkinlikler ve atölyeler, 10-14 yaş arası ortaokul öğrencileri ve yenilikçi öğrenme alanları hakkında bilgi ve deneyim kazanmak isteyen her seviyeden öğretmenler için planlanmıştır.
FCL ACTIVE’de teknolojiyle desteklenen esnek öğrenme alanları, yapılandırmacı yaklaşım doğrultusunda aktif öğrenme, harmanlanmış öğrenme, sorgulamaya dayalı öğrenme, oyun temelli öğrenme ve çoklu zekâ kuramı gibi pedagojik yaklaşımlarla öğrencilere etkili ve kalıcı bir öğrenme deneyimi sunar. Laboratuvarda gerçekleştirilen tüm etkinlik ve uygulamaların temel amacı, her yönüyle aktif bir öğrenen profili oluşturmak, gerçek yaşam problemlerine çözüm bulabilen, sorgulayarak seçimler yapabilen, hem bireysel hem de takım halinde öğrenmenin sorumluluğunu üstlenebilen, etkili iletişim kurabilen ve iş birliği içinde çalışabilen bir öğrenci profili oluşturmaktır.
Yeniden yapılandırılabilir ve esnek mobilyalar sayesinde öğrenciler öğrenme alanları arasında kolayca geçiş yapabilir ve küçük veya büyük ekip çalışması görevlerini kolayca gerçekleştirebilirler. Geleneksel sınıf ortamından farklı olarak laboratuvarda mobil cihazların, tabletlerin ve dizüstü bilgisayarların kullanılması öğrencilerin öğrenme sürecine bireysel katılımını artırmaktadır. Derslerde genellikle söz almak istemeyen öğrenciler bile bu şekilde daha aktif bir katılım göstermektedirler. Etkileşimi ve motivasyonu artırmak için öğrenme senaryolarında kullanılan etkileşimli içerik ve oyunlar da oldukça faydalı bir biçimlendirici değerlendirme süreci sağlamaktadır.
Bu süreçte öğrenme senaryoları okulun öğretmen kadrosu tarafından yaklaşık 3 yıldır disiplinler arası iş birliği içinde yazılmaktadır. Ayrıca Design FILS projesi kapsamında öğretmen eğitimlerine farklı disiplinlerden 30’a yakın öğretmen katılmıştır. Bu kapsamda öğretmenlerin ortak çalışması sonucunda, farklı disiplinlerin müfredatlarındaki kazanımlar daha güncel ve global temalarla ilişkilendirilerek disiplinler arası öğrenme senaryoları tasarlanmaktadır. Ayrıca FCL Active eğitim kadrosu Ankara’nın farklı semtlerinden öğretmenler için “Öğrenme Senaryosu Uygulamaları” çalıştayları düzenlemiş, bu çalıştaylarda FCL Active’de farklı disiplinlerden senaryo örnekleri uygulamalı olarak paylaşılmıştır.
Öğrenciler ve öğretmenler, FCL Active’de çeşitli farklı teknolojik araçları kullanma fırsatına sahiptirler:
Etkileşim alanında öğrenciler bilgisayarları ve kendi mobil cihazlarını kullanarak etkinliklere katılabilirler.
Araştırma alanında giyilebilir teknolojiler (VR gözlükler), Bluetooth kulaklıklar, mikroskop, 3D modeller, Arduino setleri bulunmaktadır. Öğrenciler bu teknolojileri bireysel veya grup halinde kullanarak eleştirel düşünme becerilerini geliştirmek, aktif araştırma yapmak, deneme yanılma süreçleriyle gerçek yaşam problemlerini test etmek ve keşfetmek için kullanırlar.
İş birliği alanında öğrenciler okul dizüstü bilgisayarlarını, tabletlerini ve kendi mobil cihazlarını kullanarak dijital oyun oynama ve tasarlama, simülasyon üzerinde çalışma, kavram haritası oluşturma gibi etkinlikleri gerçekleştirebilmektedir.
Geliştirme alanında öğrenciler, kendi mobil cihazlarını, tabletlerini ve Bluetooth kulaklıklarını kullanabilirler. Bu alanda daha çok informal öğrenmenin desteklendiği ortamda öğrenciler, e-kitapları inceleme, bireysel öğrenme günlükleri oluşturma veya dijital oyunlar oynama gibi daha kişiselleştirilmiş öğrenme etkinlikleri için teknolojileri kullanırlar.
Üretim alanında 3D kalemler, tripodlar, mobil cihazlar, bir 3D yazıcı ve dizüstü bilgisayarlar bulunmaktadır. Öğrencilerin yaratıcılıklarını geliştirmeyi hedefleyen bu öğrenme alanında kullanılan teknolojiler ile öğrenciler video oluşturma ve düzenleme, animasyon, 3D model tasarımı gibi etkinlikler gerçekleştirirler.
Son olarak Sunum alanında öğrencilerin hem öğretmenlerinden hem de akranlarından geri bildirim alabilmeleri için sunum etkinlikleri sırasında kullanılan bir HD televizyon kullanılmaktadır.
Daha fazla bilgi: https://fclactive.wixsite.com/my-site/tr/about
Adres: Peyami Sefa Mh. Dr. Mehmet Ali Altun Cd. 338. Sokak No1 Mamak/Ankara
İletişim:
Canan Han – İngilizce Öğretmeni
Güntaç Yılmaz – Okul Müdürü
Nilay Sürmeli – Bilişim Teknolojileri Öğretmeni