Design FILS Projesi Ulusötesi Öğrenme Hareketliliği ve Proje Yönetim Toplantısı 9-13 Mayıs’ta Viyana’da Gerçekleştirildi !
Avrupa Komisyonu tarafından finanse edilen ve Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen “Designing Future Innovative Learning Spaces (Design FILS)” projesi kapsamında 9-13 Mayıs 2022 tarihleri arasında Viyana’da ulusötesi öğrenme hareketliliği ve proje yönetim toplantısı düzenlendi. Proje ortaklarından Future Learning Lab (FLL Wien) ev sahipliğinde gerçekleştirilen bu proje eğitim, öğretim ve öğrenme etkinliğine Belçika, İspanya, Avusturya, Türkiye ve Portekiz’den proje ortağı olan kuruluşların temsilcileri katılmıştır.
Proje yönetim toplantısı oturumları kapsamında proje çıktıları, kapasite geliştirme çalışmaları ve sürdürülebilirliği hakkında ortaklar ile süreç paylaşıldı. Proje kapsamında geliştirilen öğrenme senaryoları çalışmaları değerlendirilerek grup tartışmaları gerçekleştirildi.
Beş gün boyunca FLL Wien’de devam eden eğitim programında esnek öğrenme ortamlarının okullarda aktif öğrenme için kullanımı, teknoloji destekli öğrenme ve yenilikçi pedagojik çalışmalar ile ilgili hem teorik hem de uygulamalı eğitimler gerçekleştirildi. Ayrıca eğitimde dijital teknolojilerin kullanımını destekleyen araçlar ve ürünler ile öğrenme yönetim sistemleri tanıtıldı. Bu oturumlarda eğitimde AR/VR uygulamaları üzerinde çalışmalar yürütüldü, çeşitli kodlama ve robotik araçları tanıtıldı. Bu dijital eğitim araçları ve öğrenme süreçlerinde kullanımlarını değerlendirmek üzere grup çalışmaları yapıldı.
Bunlara ek olarak proje ortağı kuruluşlardan katılımcılar ile okul ziyaretleri gerçekleştirilerek yenilikçi öğrenme ortamları ve bu ortamlarda yürütülen yenilikçi ve yaratıcı öğrenme faaliyetleri incelenmiş, işbaşı izleme etkinlikleri yapılmıştır.
Tüm proje ortakları Avusturya’nın tek eğitim fuarı olan Interpädagogica’ya katılmış, birbirleri ile proje çıktıları hakkında değerlendirmelerde bulunarak başta eğitimde yapay zekâ uygulamaları olmak üzere çeşitli atölye çalışmalarında yer almıştır. Bunun yanında Design FILS Proje ekibi Pädagogische Hochschule Wien’de yer alan “Education Innovation Studio’yu” ziyaret etmiştir. Son olarak European SchoolNet’ten Bart Verswijvel, Future Classroom Lab’in 10. Yılında süreçte yapılan çalışmaları detaylı aktararak proje ortakları ve katılımcılar için ilham verici bir konuşma yapmıştır.
Gerçekleştirilen bu öğrenme hareketliliği, proje çıktılarının niteliğinin arttırılarak sürdürülebilirliği ve yaygınlaştırılmasına katkıda bulunacaktır. Ayrıca katılımcı kuruluşlar için yenilikçi öğrenme ortamlarında güncel pedagoji ve teknolojik uygulamaların kullanılmasına ilişkin kurumsal kapasitenin ve personel yeterliklerinin geliştirilmesini destekleyecektir.