FCL GÖBEKLİTEPE
FCL Göbeklitepe sınıfının hedef grubu okuldaki tek 5. sınıf olan 5A sınıfıdır. Öğrenciler köyde yaşadıklarından teknoloji ile bağları oldukça zayıftır. Bu sebeple işe ilk günden temel bilgisayar becerileri üzerinde çalışarak başlanmıştır.
Araştırma alanı için öğrencilerin devamlı kullanımında olan üç bilgisayar ve internet bağlantısı sağlanmıştır. Burada öğrencilerin merak ettikleri şeyleri her an araştırma imkanları sunulmuştur. Ek olarak Tangram, Katamino, Soma Küpleri, Hanoi Kuleleri, Mangala ve Koridor isimli akıl-zeka oyunları ile de problem çözme becerilerinin gelişme imkanı oluşturulmuştur.
Üretim alanında kullanılmak üzere dijital kamera, yeşil perde, görüntü düzenleme uygulamaları ve bilgisayarlar öğrencilerin kullanımına sunulmuştur. Öğrencilerin kullanacakları sıralar ve masalar hem bireysel hem grup çalışmasına uygun tasarlanmıştır.
Sunum alanı olarak öğrencilerin isteklerine göre sınıfın her yönü kullanılabilmektedir. FCL Göbeklitepe sınıfı öğrencilerin istediği şekilde oturma düzenine geçebilmelerine imkan sağlamaktadır. Bu şekilde etkileşim alanında her ihtiyaç duyulduğunda oluşturulabilir şekildedir.
İşbirliği alanı için grup çalışmasına uygun hale gelebilen masalar tasarlanmıştır. Altı adet sıra birleştirilerek altıgen oluşturulabilir haldedir. Böylece yüz yüze iletişimde etkili işbirliğine imkan sağlanmaktadır. Akıllı tahta, beyaz tahta ve bilgisayarlar üzerindeki zihin haritalama uygulamaları ile süreç desteklenmektedir.
Geliştirme alanı için yük paletleri boyanarak üzerlerine yerleştirilen minderler ile çalışma köşeleri oluşturulmuştur. Burada öğrencilerin bireysel öğrenmelerine imkan sağlamaya önem verilmiştir. Yine duvarlara monte edilen petek şeklindeki raflarda yer alan araştırma kitaplarını öğrencilerin bu köşelerde incelemeleri ve düşünmelerine imkan sağlanmıştır
FCL Göbeklitepe sınıfında öncelik öğrencilerimizin geleceğe hazırlanması olduğu için öğrencilerin sınıfta kullanımı için akıllı tahtaya ek olarak Raspberry Pi4 bilgisayarlar tedarik edilmiştir. Raspberry Pi mini bilgisayarların 4. sürümü olan bu modeller ile günlük bilgisayar işleri yerine getirilebilmekte, Raspbian işletim sistemi için geliştirilen eğitsel uygulamalara erişim sağlanabilmektedir. Bunun yanında bazı robotlarda da kullanılan Raspberry Pi mini bilgisayarları gelecek yıllar için öğrencilerimizin kodlamaya yönelik ihtiyaçlarını da giderebilecektir. Öğrenciler ayrıca yeşil perde, kamera, tablet bilgisayar, stop-motion uygulaması, renkli yazıcı, Tinkercad 3 boyutlu modelleme uygulaması ve Plickers, Bubbl.us, Powtoon, Canva vb. Web 2.0 araçları gibi imkanları da kullanabilmektedir.
Daha fazla bilgi için: