Millî Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü ile Hacettepe Üniversitesi arasındaki “Geleceğin Sınıfını Tasarlama İş Birliği Protokolü” kapsamında tasarlanan 3 boyutlu yenilikçi sınıf modellerin sergilendiği “eTwinning Geleceğin Sınıfı Etkinliği” programı düzenlendi.
Ankara’da düzenlenen programa, Milli Eğitim Bakanlığı Bakan Yardımcısı Reha DENEMEÇ, Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk ÖZEN, Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürü Anıl YILMAZ, Hacettepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rahime Meral NOHUTÇU, Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayhan YILMAZ, Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mümtaz DEMİRKALP, MEB yöneticileri, akademisyenler ve öğretmenler katılım sağladı.
Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Reha Denemeç, programın açılışında yaptığı konuşmada, eğitim konusunda akademi ve diğer kurumlarla çalışmanın önemini vurgulayarak, daha yüksek katma değerli ürünlerin ortaya çıkmasının, kurumların bilgi birikimleri ve becerilerinin birleştirilmesiyle mümkün olduğunu söyledi. Çocukları geleceğin dünyasına hazırlamada yenilikçi sınıf tasarımlarının önemine işaret eden Denemeç, “Her geçen yılki değişimin hızı katlanarak artıyor. Bu anlamda X, Y, Z kuşağı var. Bu çalışmamız, Z kuşağına yönelik olacak. Z kuşağı çocuklarımız, bilgisayar, tablet, akıllı telefonlarla birlikte büyüyor. Sonradan öğrenme ile içinde yaşayarak, içselleştirerek öğrenme arasında çok büyük fark var. Bu anlamda baktığımızda önümüzdeki 15-20 yıl içerisinde, şu an hiç aklımıza dahi gelmeyen birçok meslek ortaya çıkacak. Biz bugün o mesleklerde iş yapacak insanları yetiştirmeye çalışıyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.
Denemeç, eski metotların kullanılmasının çocukların geleceğe hazırlanmasında çok faydalı olmayacağına dikkati çekerek, “Çocuklara, geniş düşünebilme, ne aradığını ve nerede arayacağını bilme gibi becerileri, zekasını geliştirecek becerileri ve temel bilimlerdeki bilgileri aktardığımız zaman, 20´li yaşlarda çalışmaya başladıklarında, sahaya çıktıklarında altyapılarını yeni mesleklerine adapte edecek şekilde çalışabilecekler. Ancak çocukları bu şekilde yetiştirirsek gelecek için ümitli, başarılı olabiliriz.” dedi. Çocukların milli eğitime emanet edildiği okul öncesi ve ilkokul dönemlerinin öğrenme becerilerinin en yoğun olduğu zamanlar olduğunu vurgulayan Denemeç, bu anlamda çocuklara verilecek eğitimin kalitesi ve içeriğinin gelecekteki başarılar için belirleyici olduğunu söyledi.
Denemeç, eğitimin hayat boyunca devam eden bir süreç olduğunu kaydederek, “Rekabet edebilmek için dünyadaki gelişmeleri takip etmeniz ve kendinizi yenilemeniz lazım. Bu anlamda ilköğretim, ortaöğretim ve yükseköğretimi de birbirinden ayırmadan bir bütün olarak ele almamız ve beraber iş birliği yapmamız çok daha doğru.” diye konuştu. İş birliğinden duyduğu memnuniyeti ifade eden Denemeç, ortaya çıkan tasarımlarda emeği geçenlere teşekkür etti.
Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk ÖZEN ise, konuşmalarında ocak ayında imzalanan iş birliği protokolünün üstünden kısa bir zaman geçmesine karşın çalışmaların tamamlanmasından büyük memnuniyet duyduğunu belirtti. Toplumun sorunlarının çözümü noktasında üniversitelerin bilgi birikimlerini kullanarak çalışmalar yapması ve çözümler üretmesi gerektiğini anlatan Özen, projenin bunun bir örneği olduğunu belirtti. Özen, Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşmada çocukların iyi yetiştirilmesinin önemini belirterek, yenilikçi sınıfların çocukların, sorgulayıcı, bilgi ve beceri yönünden daha donanımlı bireyler olarak yetişmesine katkı sağlamasını diledi.
En iyi tasarımlar belli oldu
Konuşmaların ardından MEB Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünce yürütülen “Future Classroom Lab” (FCL) projesi çerçevesinde, Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü tarafından tasarlanan yenilikçi sınıf tasarımlarının 3 boyutlu modelleri arasında üstün başarı gösteren çalışmalar ödüllendirildi. En başarılı beş tasarım iki grupta değerlendirilerek üstün başarı ve özel tasarım kategorilerinde ele alındı. En başarılı tasarım ödüllerine, İpek Şahin, Billur Zeynep Şengül, Hatice Tül Kübra Çerez layık görülürken, özel tasarım ödülleri Serdar Selim Çoban ile Yusuf Çakar´a verildi.
Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Reha Denemeç, projeye desteklerinden dolayı Hacettepe Üniversitesi öğretim üyeleri Doç. Dr. Ayşen Özkan ve Doç. Dr. Cankız Elibol’a özel teşekkür belgelerini verdi.
Esnek öğrenme alanlarında proje tabanlı öğrenme
Genel Müdürlüğümüzce yürütülen “Future Classroom Lab” projesi için Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü tarafından tasarlanan “Geleceğin Sınıfı” tasarımı ve modelleri Bakanlık temsilcileri ve akademisyenlerin büyük beğenisini topladı. Gün boyu devam eden etkinlikte, FCL Türkiye Koordinatörü Sümeyye Hatice ERAL Future Classroom Lab Projesi ile ilgili bilgilendirme yaparken iyi uygulama örneği olarak FCL Elçisi Can ERDOĞAN sunumlarını gerçekleştirdi. eTwinning Faaliyeti Koordinatörü Mehmet Fatih DÖĞER, çalışmayla ilgili genel bilgileri aktarırken Dr. Hülya BAL esnek öğrenme alanlarında proje tabanlı öğrenme konulu; Ertan KOCABAŞ ise eTwinning mesleki gelişim çalışmaları konulu sunumlarını gerçekleştirdiler. Sunumların ardından, yenilikçi öğrenme ortamlarında uygulanmak üzere akademisyen, öğretmen, öğrenci, iç mimarların oluşturduğu gruplarda Geleceğin Sınıfında uygulanmak üzere senaryo geliştirme çalışmaları yapıldı.